top of page

DERZ TEKNİKLERİ

Standart Derz-Bej

Herhangi bir işlem yapılmadan uygulanan derz tekniğidir.

Standart Derz-Kahverengi

Herhangi bir işlem yapılmadan uygulanan derz tekniğidir.

Standart Derz-Gri

Herhangi bir işlem yapılmadan uygulanan derz tekniğidir.

Sıkma Derz-Gri

Çok etkili ve dinamik bir tekniktir. Yapıştırma harcının gereğinden fazla kullanılmasıyla renklendirilmiş bu harç, derz aralarından taşar. Bu teknikte derz aralığı standart aralıktan daha sık olmalıdır.

Krema Dolgu-Bej

Krema dolgu derz uygulaması. Bu teknikte tuğla aralarına derz poşeti kullanılarak gereğinden fazla derz krema gibi doldurulur. Oldukça farklı bir görüntü elde edilir.

Aşırı Derz-Bej

Derz dolgusunun bazı yerlerde tuğla yüzeyini bile geçmesi sayesinde derzleri daha geniş gösterir ve eski çağlardan kalan bir doku hissi verir.

Asma İzi Derz-Gri

Asma budamasından elde edilen çubuklarla derzin üzeri çizilerek yapıldığı için bu ismi almıştır. Kalın bir çivi ile de yapılabilir.

UYGULAMA

Taş kaplamaya uygun hale getirilmiş yüzeye sürülen StoneWrap yapıştırma harcını mala yardımı ile yayın.

Özellikle dış cephe uygulamasında taşların arkasına Stonewrap yapıştırma harcını sürün.

Derz poşeti kullanarak Stonewrap derz harcı ile taşların aralarını doldurun.

Derz harcını vermek istediğiniz efekte göre şekillendirin.

Derz harcı iyice kurumadan fazlalıkları temizleyin.

Temiz ve yumuşak bir fırça ile yüzeyi temizlenmiş ve derzi tam olarak kurumuş dış cephe uygulamalarına su itici uygulayın.

VİDEOLU ANLATIM

IŞIĞIN ETKİSİ

Taşlarımızın rengi ve dokusu değişik hava ve ışık şartlarında çok farklı görünebilirler. Bu sayfadaki uygulamamızı 5 farklı ışık durumunda fotoğraflayarak ışık ve hava şartlarının değişmesinin aynı taşın görünümüne etkisini vurgulamak istedik.

Öğlen Güneşi

Gün Batımı

Gece

Bulutlu

Yağmurlu

ALTERNATİF TUĞLA UYGULAMALARI

Yaygın Uygulama

yaygın uygulama.JPG

En kolay ve en yaygın tuğla döşeme stillerinden birisidir. Tuğlalar düz bir çizgi oluşturacak şekilde art ardarda dizilerek uygulanır. Her sırada yarım tuğla boyu kadar şaşırtma yapılarak düşey derzlerin bir alt sıradaki derz ile çakışması önlenir.

Sepet Örgüsü

sepet örgüsü.JPG

Tuğlalar ebatlarına göre ikili, üçlü veya dörtlü gruplandırılır. Gruplar bir yatay – bir düşey yönlendirilerek ve adına uygun şekilde sepet dokumasında olduğu gibi döşenir. Uygulama bittiğinde bir dama tahtası görüntüsü verir.

Kuru Yığma Örgü

kuru yığma örgüsü.JPG

Tuğla aralarında boşluk bırakmadan ve derz harcı kullanılmadan yapılan uygulamadır. Pratikte aynı ebatta olması gereken tuğlaların yapıları ve üretim teknikleri nedeniyle farklılıklar göstermesi doğaldır. Bu nedenle kuru yığma örgü zor bir tekniktir ve düzgün bir iş gerçek tuğla ustalığının iyi bir göstergesidir.

İngiliz Örgüsü

ingiliz örgüsü.JPG

Bir sıranın tam, ikinci sıranın yarım tuğlalarla örülmesine verilen isimdir. Bu tarzdaki en önemli ayrıntı tam tuğlaların arasındaki derzin alt sıradaki yarım tuğlaların tam ortasına denk getirilmesidir. Flaman örgü sitili bu tarza çok benzer, ancak Flaman stilinde her sırada yarım ve tam tuğlalar karışık örülür.

Zikzak Örgü

zikzak örgüsü.JPG

Balık kılçığından esinlenerek yapılan bir uygulama sitilidir. Tuğlalar 45 veya 90 derece ile zikzak oluşturacak şekilde döşenir. En eski stillerden birisidir. İlk olarak Romalılar zamanında sokak yollarında uygulanmıştır.

Yığma Örgü

yığma örgü.JPG

Tuğlalar direkt olarak şaşırtma yapmadan alt alta sırayla aynı hizada dizilerek elde edilen örme sitildir. Düşey ve yatay derzler kesintisiz devam eder. Hemen hemen hiç kesmek gerekmediği için kavisli duvarlarda en uygun döşeme şeklidir.

bottom of page