top of page

Şekli ve dokusu en uygun yüzlerce doğal taş seçilir ve yüzeylerindeki dokuyu tüm ayrıntılarıyla verebilen bir yöntemle kalıpları alınır. STONEWRAP kültür taşları bu kalıplara dökülen ve ana maddesi çimento, pomza ve kumdan oluşan bir karışımla üretilir.Bu karışımın üretim esnasında doğal renk pigmentleriyle hassas ve karmaşık bir yöntemle boyanması, yoğun bir işgücü gerektirir. Ancak bu zorlu çalışma, doğayla yarışmak için tek yoldur.

İşte, STONEWRAP kültür taşının inanılmaz doğallığının sırrı, bu zahmetli işlemlerde saklıdır…

STONEWRAP kültür taşı, doğal taşlardan çok daha hafif olması, düşük maliyeti, kolay uygulanabilmesi, kalıcı renkleri ve ısı yalıtım özelliğiyle ideal bir kaplama malzemesidir. STONEWRAP, çok sayıdaki doku ve renk seçenekleriyle üstün özelliklerini birleştirerek, hızla doğal taşların ve diğer cephe kaplama ürünlerinin yerini almaktadır.

Kültür taşı; dekoratif taş yada yapay taş olarak da bilinmektedir. Cephe ve duvar kaplama taşı olarak kullanılabilir.

Teknik Bilgi

Stonewrap kültür taÅŸları doÄŸal taÅŸların kopyalanması yöntemi ile üretilmiÅŸtir. DoÄŸal taÅŸlara göre daha hafiftir. Üretim teknolojisinde kullanılan doÄŸaçlama metodu sayesinde, geometrik ÅŸekil ve renk geçiÅŸleri açısından her bir taÅŸ diÄŸerinden farklılık gösterir. Dolayısı ile bu taÅŸlarla oluÅŸturulmuÅŸ duvarlar dekoratif anlamda tamamıyla kendine özgü ve benzersizdir.

Bu kılavuz Stonewrap kültür taÅŸlarının uygulanmasında iyi bir sonuç alınması için takip edilmesi gereken yöntemleri tanıtmak amacı ile hazırlanmıştır. Bu ürün boya gibi deÄŸildir. Çok uzun ömürlü olan Stonewrap kültür taÅŸlarını sadece bir defa uygulayacağınızdan lütfen kılavuzu dikkatlice okuyun. Stonewrap kültür taÅŸları kolay uygulanır ve uygulama kılavuzundaki önerilere göre hareket edildiÄŸinde, yıllarca gururla bakacağınız yüzeyler elde edersiniz.

 

1- Gerekli Aletler

 

Temel Aletler: Mala, taraklı mala, tahta yada plastik derz çubuÄŸu, yumuÅŸak fırça, derz poÅŸeti, çekiç, kerpeten

Profesyonel Aletler: El arabası, su terazisi, el taÅŸlama, büyük mala, toz maskesi, lastik çekiç, boya mikseri

 

2- Uygulanacak Yüzeyin Hazırlanması

 

Stonewrap uygulanacak yüzeyin uygun olması, taşın duvara iyi tutunabilmesi için çok önemlidir!

a- Duvarınız beton yada tuÄŸladan ibaret ise, doÄŸrudan taÅŸ uygulaması yapılabilir. Ancak tuÄŸla duvarların uygulamadan en az bir gün önce bir kat sıvanması daha iyi sonuç verir. Brüt beton gibi düz yüzeyler iyice çentiklenmeli ve yüzeye aderans arttırıcı kimyasallar uygulayarak taşın yüzeye tutunma gücü arttırılmalıdır.

Zeminin kuru, tozsuz, temiz ve yaÄŸdan arındırılmış olmasına özen gösterilmelidir. EÄŸer duvar boyalı ise boya duvardan temizlenmelidir.

 

b- Duvar, gaz beton gibi hafif yapı bloklarından oluÅŸmuÅŸsa, hafif yapı blokları için özel olarak üretilmiÅŸ, yüksek aderans saÄŸlayan sıva harcı ile sıvanmalıdır.

 

c- Duvar OSB gibi ahÅŸap yapı panellerinden oluÅŸuyorsa, yüzey önce nem bariyeri (membran) ile kaplanmalı

ve su geçirimsizlik saÄŸlanmalıdır. Membranın üzeri galvanize rabiz teli ile kaplanmalıdır. Rabiz teli yaklaşık 10 cm aralıklarla pullu galvanizli vida veya çivi ile sabitlenmelidir. Daha sonra rabiz telinin üzerine ince bir sıva tatbik edilmeli ve taÅŸ bu yüzeye uygulanmalıdır.

 

d- Duvar, alçı panellerden oluÅŸmuÅŸsa ve yüzey henüz boyanmamışsa, bir kat yüksekliÄŸe kadar olan duvarlarda, iki kat aderans arttırıcı sürüldükten sonra taÅŸ uygulanabilir. Bir kattan yüksek alçı panel duvarlara ilave karkas yaparak galvanize rabiz teli uygulanmalıdır. Bkz. 2/c

 

3- Yapıstırma Harcı

 

Yapıştırıcı olarak en doÄŸru seçim Stonewrap Hazır Yapıştırma Harcı veya muadili bir yapıştırma harcıdır. Hazır yapıştırma harcı bulunamayan yerlerde; 2 oran Portland çimentosu, 1 oran sönmüÅŸ kireç ve 5 – 7 oran ince temiz kum karışımı ile hazırlanacak harç da kullanılabilir.

Bu harca piyasada rahatlıkla bulabileceÄŸiniz bir miktar sıvı polimer katkı ilave etmeniz hazırlayacağınız yapıştırma harcının gücünü önemli miktarda arttıracaktır. Katkı özellikle derz dolgusu yapılmayacak uygulamalarda çok önemlidir.

Yapıştırıcıya katılacak su temiz olmalı ve üreticisinin önerdiÄŸi miktarı aÅŸmamalıdır. Önemli olan hazırlayacağınız

karışımın mümkün olduÄŸunca yapışkan bir harç olmasıdır. Don oluÅŸabilecek soÄŸuklarda uygulama yapmamaya dikkat edin ve asla yapıştırma harcına donmayı önleyen glikoz bazlı kimyasal katkılar ilave etmeyin.

Bu katkılar yapıştırma harcında hidrasyonu engeller ve dolayısı ile zayıf bir tutunma gerçekleÅŸir. Hazırlanan yapıştırma harcıyla bir süre çalıştıktan sonra harcın kıvamı çok artabilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Bu durumda harca bir miktar su katıp karıştırarak tekrar uygun kıvama getirebilirsiniz. Ancak bu iÅŸlemi birkaç kereden fazla yapmanız harcın yapıştırma gücünü çok azaltır.

 

4- Uygulamaya BaÅŸlamadan Önce

 

Birkaç paket açın ve paketlerden çıkan taÅŸları yere karışık bir biçimde serin. Bu iÅŸlem hem renklerin daha iyi bir dağılımını saÄŸlayacak, hem de taÅŸları duvara uygularken aradığınız ebattaki taÅŸları bulmanızı kolaylaÅŸtıracaktır.

Uygulamanızda köÅŸe varsa, köÅŸe taÅŸlarından baÅŸlamak iÅŸi kolaylaÅŸtıracaktır. KöÅŸe taÅŸlarının bir kenarı genellikle daha uzundur. KöÅŸe taÅŸlarını uygularken, alttaki taşın kısa kenarı ile üstteki taşın uzun kenarının üst üste gelmesine özen gösterin. Pencere sövesi, damlalık vb detay profilleri kullanacaksanız, bunları da düz taÅŸlardan önce döÅŸeyin.

Pratiko, Urban ve Opus gibi modüler taÅŸlar genellikle derzsiz döÅŸendiklerin bunların ambalajları net bir m2 kaplamaları düÅŸünülerek ayarlanmıştır. DiÄŸer tüm taÅŸların birim ambalajları, aralarında en az bir cm derz boÅŸluÄŸu bırakılarak örüldüÄŸünde bir m2 kaplaması düÅŸünülerek tasarlanmıştır. Bu nedenle taÅŸları aralarında boÅŸluk bırakmadan, yığma duvar gibi örmek isterseniz, sipariÅŸ edeceÄŸiniz taÅŸ miktarını - %20 arasında

arttırmanız gerekir.

 

5- Uygulamaya Başlayın

 

Yapıştırma harcını su ile karıştırarak yapıştırıcıyı hazırlayabilirsiniz. Bir kat yapıştırıcıyı taÅŸ kaplanacak zemine taraklı mala ile sıvayın. Özellikle Tarla Taşı ve Nehir Taşı gibi ÅŸekilsiz taÅŸlarda önce iri taÅŸları uygulayın. iri taÅŸlar arasında istenenden çok daha geniÅŸ aralıklarda derz boÅŸlukları kalabilir. Bu aralıklar ufak ebattaki taÅŸlar ile doldurularak yeknesak derz aralığı elde edilir.

EÄŸer uygun ebat ve ÅŸekilde küçük taÅŸ yoksa mevcut taÅŸları yontarak ya da keserek uygun ebatta taÅŸ elde edebilirsiniz.

Paketlerden çıkabilecek kırık taÅŸlar da bu amaç için kullanılabilir. Yığma tarzı uygulamalarda ve Pratiko, Urban gibi modüler taÅŸ uygulamalarında genellikle derz yapılmaz. Bu nedenle uygulama mümkün olduÄŸunca taÅŸlar arasında boÅŸluk kalmadan yapılmalıdır. TaÅŸların yan yüzeyine harcın bir miktar taÅŸması taÅŸları birbirine kilitleyecek ve yapışma gücünü arttıracaktır. TaÅŸların kırık yüzeylerine de harç sıvayarak daha iyi bir görünüm elde edersiniz. Kırık yüzeyleri mümkün olduÄŸunca bakış açısının dışında kalan yerde kullanın. Uzun taÅŸları dikey olarak kullanmaktan kaçınmalısınız. Ana fikir, doÄŸal taÅŸlarla yapılmış bir duvar görüntüsü vermektir. Uygulayacağınız taşın arkasına da tüm yüzeyi kaplayacak ÅŸekilde ince bir tabaka yapıştırma harcı sürün.

Taşın görünen yüzeyine harç bulaÅŸmamasına özen gösterin. EÄŸer yüzeye harç bulaşırsa harcın kurumasından sonra yumuÅŸak bir fırça ile temizleyin. Tel fırça kullanmayın. Suyla veya ıslak süngerle temizlemeyin. KöÅŸe taÅŸlarının uygulanması bittikten sonra aynı yöntem ile düz taÅŸların uygulamasına geçin. Stonewrap Kültür TaÅŸları doÄŸal taÅŸa göre daha hafif olduÄŸundan, uygulamaya aÅŸağıdan yukarıya doÄŸru baÅŸlanabileceÄŸi gibi, yukarıdan aÅŸağıya doÄŸru da baÅŸlanabilir.

Uygulamanın yukarıdan aÅŸağıya doÄŸru yapılması ile önceden uygulanmış olan taÅŸların yüzeyine yapıştırma harcının bulaÅŸması engellenmiÅŸ olur. Özellikle sıcak ve kuru havada, uygulayacağınız taşın arkasını harç koymadan önce bir miktar ıslatırsanız taşın harca yapışma gücünü arttırırsınız. Derzsiz uygulamalarda, taÅŸların arkası hava durumuna bakılmaksızın ıslatılır. Çok sıcak bir havada uygulama yapılacak ise, duvarı da nemlendirmeniz gerekir.

Daha önceden hazırlığını yaptığınız duvara, arkasına harç sürülmüÅŸ taşı uygulayın. Bu aÅŸamada taşın kenarlarından bir miktar harcın taÅŸmasını saÄŸlayacak kadar saÄŸa sola oynatarak taşı duvara bastırın ve birkaç saniye tutun. Kenarlardan taÅŸan yapıştırma harcını bir miktarı yerinde kalacak ÅŸekilde mala ucu ile temizleyin. Kalan bu yapıştırma harcı özellikle derzsiz (kuru yığma) uygulamalarda taşın daha iyi yapışmasını saÄŸlayacaktır. Varsa lastik tokmak ile taÅŸa vurarak daha iyi yapışmasını saÄŸlayabilirsiniz.

Dış cephede, özellikle derzsiz uygulamalarda harcın taşın tamamının arkasına boÅŸluk kalmadan sürülmesi çok önemlidir. Kalan boÅŸluklarda nem birikebilir ve kışın bu nem donarak tutunmayı zayıflatabilir ve zamanla taşın düÅŸmesine sebep olabilir!

 

6- Derz Yapılması

Seçilen Stonewrap taÅŸ uygulaması derzli taÅŸ ise, taşın rengine uyum saÄŸlayacak renkte seçilecek Stonewrap derz dolgusu, derz tabancası ya da derz poÅŸeti ile tatbik edilir. Derz poÅŸetini yarıya kadar doldurmanız uygulamayı kolaylaÅŸtırır. Derz renginin mümkün olduÄŸunca taÅŸ rengine yakın seçilmesi doÄŸal bir görüntü elde etmek için çok nemlidir. Ancak açık gri derz rengi en çok kullanılan renktir ve birçok taÅŸ dokusuyla uyum saÄŸlar. Derz renk tonunun taÅŸ renginden çok açık yada çok koyu olması taşı deÄŸil de derzi ön plana çıkartır. Derzlerin doldurulmasından sonra, harcın neminin bir miktar çekmesi bekleyin. Bu süre hava sıcaklığına göre deÄŸiÅŸir. Taşın görünür yüzeyine bulaÅŸmasını engelleyecek bir kıvama ulaşıncaya kadar derz dolgusuna müdahale etmeyin.

Derz dolgusu gevrekleÅŸtikten sonra derz malası ile düzeltin ve fazla derz malzemesini temizleyin. Derz dolgusu kuruduktan sonra ince bir fırça ile fırçalayın ve nihai temizlik iÅŸlemlerini yapın. Fırçalama sırasında tel fırça kullanmamaya özen gösterin. Dış cephe uygulamalarında, hava çok sıcaksa, uygulama bittikten ve derz kuruduktan sonra taşın temiz su ile ıslatılması uygulamanın kalitesini arttırır.

 

Genel Amaçlı Öneri ve Uyarılar:

 

Uygulama dış cephede ise taşın ve derzlerin kuruması için birkaç gün bekleyiniz. Taşın yüzeyine su yalıtım amacı ile Stonewrap Su itici veya muadili silikon ya da silan bazlı sıvı su iticiler kullanmanızı öneririz. Taşın yüzeyinin su emmesini önlemek amacıyla üretilmiÅŸ olan bu sıvılar, taşı kışın oluÅŸabilecek donma-çözülme döngüsünden korur. Aynı zamanda duvarın nemlenmesi önlemeye de katkıda bulunur. Renksiz ve mat olduÄŸu için taşın doÄŸal görünümünü bozmaz.

Uygulamasını yapmış olduÄŸunuz taÅŸ üzerine temizlik ya da baÅŸka bir amaç için kesinlikle asit bazlı kimyasal ürünler tatbik etmeyiniz. Temizlemeniz gerektiÄŸinde yumuÅŸak bir fırça ile temizleyebilirsiniz. Bir miktar sıvı sabun katacağınız su ile de yüzeyi yıkayabilirsiniz. Tuz ve benzeri alkaliler tüm beton ürünlere zarar verirler. Ürünlerimiz bunların kullanılmasından doÄŸacak hasarlara karşı garantili deÄŸildir. Yüzme havuzlarında kullanılan klor ve benzeri kimyasallar taşın renginin solmasına sebep olabilirler. Bu nedenle Stonewrap Kültür TaÅŸları yüzme havuzlarında kullanılmamalıdır.

 

Laboratuar Analizi

StoneWrap Kültür Taşı’na uygulanan testler

Dayanıklılık: Dünyanın farklı bölgelerinde, farklı iklimlerde yapılan sorunsuz uygulamalar dayanıklılığını kanıtlamıştır.

Ebat: StoneWrap Kültür TaÅŸları çeÅŸitli ÅŸekillerde, 15 – 70 mm kalınlıkta ve 50 – 400 cm² yüzey alanıyla üretilir.

Ağırlık: Modele baÄŸlı olarak 8 ile 45 kg/m² arasında.

Yangın Dayanım ÖzelliÄŸi: Yanmaz malzemelerden üretilmiÅŸtir.

Ortalama Isı Dayanımı: 0,71

Ortalama 28 gün Basınç Dayanımı: 385,20 kg/cm².

Ortalama 28 Gün Elastikiyet Mukavemeti: 57,20 kg/cm².

Ortalama Su Emme Yüzdesi: 15,90.

Ortalama YoÄŸunluk: 1,39 gr/cm³.

Çiçeklenme: Test numunesinde çiçeklenmeye rastlanmamıştır. Kullanılan çimentonun cinsine baÄŸlı olarak derzlerde ve buna baÄŸlı olarak taÅŸların kenarında çiçeklenmeye rastlanılabilir.

Donma-Çözülme: Ürüne 25 donma/çözülme döngüsü uygulanmıştır ve yüzeyde herhangi bir aşınma gözlemlenmemiÅŸtir.

bottom of page